Cava-Cremant-Prosecco

Ispaniška Cava gaminama pagal tokią pačią technologiją, kaip ir prancūziškas šampanas, tačiau iš kitokių vynuogių. Tai reiškia, kad pačios švariausios sultys fermentuojamos du kartus. Dominuoja vietinės vynuogių veislės – Macabeo, Parellada, Xarello, bet gali būti naudojama ir Chardonnay. Aromatų puokštė išsiskiria minkštų vaisių aromatais, kvepia kriaušės, melionas, abrikosai. Minimalus brandinimas butelyje trunka 9 mėn. Katalonijos regiono gyventokai net pusryčiaudami gurkšnoja švelnaus skonio, sausą Cava, tinkantį šventiniams pusryčiams.

Prancūziškas Cremant – klasikiniu būdu gaminamas putojantis vynas aštuoniuose regionuose. Cremant gali būti labai sausas (etiketėje atkreipkite dėmesį į „Brut Nature“ arba „Extra Brut“), sausas – tai „Brut“, arba jei turite smaližių ar norite patiekti kremantą su desertu, ieškokite „Demi-Sec“. Skonis priklauso nuo regiono. Crémant de Bourgogne – gali būti gaivus, traškus su citrusinių ir raudonomis vaisių natomis. Pagaminta Burgundijoje, šalia šampano. Dominuoja šios vynuogės Chardonnay“ ir „Pinot Noir“. Crémant d’Alsace – sodo vaisių skoniai su pyrago užuominomis. Jis gaminamas labai arti šampano, tačiau saulėtesnėje Prancūzijos dalyje, kur vynuogės sunoksta labiau, o gautas vynas yra labiau suapvalintas nei šiek tiek kremiškesnis šampanas. Vynuogės „Pinot Blanc“, „Auxerrois“ ir „Riesling“.Crémant de Limoux – dominuoja žalių obuolių su medaus ir žiedų užuominomis. Pagaminta saulėtose Prancūzijos pietuose. Vynuogės „Chardonnay“, „Chenin Blanc“ ir „Mauzac“. Galima įtraukti „Pinot Noir“, bet ne daugiau kaip 10 proc. Cremant labai gerai dera su žuvimi, keptu maistu ir subtiliais kietaisiais sūriais. Iš jo taip pat gaminamas fantastiškas aperityvas.

Itališkas Prosecco – tai putojantis vynas. Prosecco burbuliukai susidaro didelėje talpykloje su mielėmis, tačiau su mielėmis mažai kontaktuoja, todėl vynas išlieka daug vaisingesnis. Tam, kad atsiskleistu visa skonio ir aromato puokšte verta prisiminti kelias paprastas taisykles. Prosecco vartojamas atšaldžius jį iki 6-8 laipsnių, o geriausiai jam tinka vidutinio didumo tulpės formos taurė. Tik nedarykite klaidos pildami Prosecco į aukštas ir siauras šampano taures! Tokios taurės šiam vynui nėra tinkamos – dėl mažo paviršiaus ploto, vyno aramotas yra tarsi uždaromas ir negalima pajausti visos jo puokštės.